2013. szeptember 25. 07:00 - getcaptured

Autótesztek kicsit másképp

Az autókkal, autózással foglalkozó média számolatlanul árasztja el az olvasókat (többnyire) objektív tesztekkel. Ezek hasznosak, van, akinek segítséget nyújtanak autóvásárláshoz, van, aki csak szórakozásból, kikapcsolódásból, pihenésből olvassa ezeket.

driving3.jpg

Személyes kedvenceim azonban azok az írások, amelyekben egy kicsit elgurul az újságíró gyógyszere és félreteszi tárgyilagosságát. Majd szakmai tudása mellett fantáziáját (vagy éppen szívét, lelkét) is beleteszi a cikkbe. 3 ilyet emelnék ki a magyar újságírás világából. Kivétel nélkül a Totalcar.hu szerzőinek szüleményei, és egyik sem mai darab.

driving2.jpg

Az első cikkben a TC (gyk Total Car) tévés majmának (az elnevezés nem tőlem származik, Ő hívja így magát), Karottának az eszmefuttatását olvashatjuk a vezetés öröméről és a fölösleges lóerőkről, illetve ezeknek az élethez és testi kielégüléshez való kapcsolatáról.

A vezetés öröme

driving4.jpg

A második írás szintén Karottáé, ahol a történet "hőse" azon emberek díszpéldánya, akik miatt kialakult a nagy fekete luxuscirkálókkal szembeni előítélet. Érdekes, ahogyan egy kívülálló újságíró elképzeli ezeknek az embereknek az életét. Azt hiszem, vagyunk még páran, akikben hasonló kép él.

 Sztereotípiák 

driving1.jpg

A 3. cikk pedig egy lassan kifutó Lexus, az IS dízel változatát mutatja. Azonban nem hagyományos „mennyivel megy-mekkora a csomagtartó” tesztről van szó, hanem egy fiktív, elképzelt történetről. A szerző Gyulavitéz, akinek tesztjein keresztül egy sportosan vezető sofőr szemszögéből szoktunk objektív képet kapni. Ezért is volt meglepő mikor több mint 5 éve először olvastam, ahogy egy drogfüggő ügyvéd szemszögéből ismerjük meg, mit tud a legkisebb Lex.

Lexus

És végül egy "hétköznapi" teszttel (de két videóval) zárnám a rendhagyó autósmédia szemlét.

Az Angol TOP Gear-t alighanem senkinek nem kell bemutatni. A TV műsoruk inkább show, mint klasszikus autótesztelés, emiatt gyakorlatilag csak rendhagyó módon vallatják a különböző járműveket. Ezt a tényt fájlalta egy néző, aki meg is kapta a hagyományos tesztet.

A videókon a Fiesta és egy kis méregzsák, a Twingo RS tesztjét láthatjuk amolyan topdzsíresen.

1. Ford Fiesta hétköznapi teszt (1 perctől indul a móka)

2. Renault Twingo RS hétköznapi teszt

 

R.Á.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://getcaptured.blog.hu/api/trackback/id/tr885140085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása