2013. február 25. 08:00 - getcaptured

Mindennek a tetején

Sokan hallottak már az egyesült arab emírségek Dubai nevű városáról, a Közel-Kelet ékkövéről, mely város 2010 január 4. napján még inkább a világ figyelmének középpontjába került.

A különféle mesterséges szigetekkel, hatalmas és látványos bevásárló központokkal tűzdelt városban látványosságból nincs hiány, azonban az emberbe génszinten beültettek egy "mindig többet akar" sejtet, minek eredményéről kicsit lentebb adok számot, addig essen néhány szó Dubai történelmi fejlődéséről is.

06-TDM.jpg

Látványosságban nincs hiány

Dubai, illetve az Egyesült Arab Emírségek gazdaságát eredetileg az olajból származó bevételek, azóta már legjelentősebb részét a turizmus és az ingatlan értékesítés valamint az építkezések teszik ki. A város a világ egyik üzleti központjává nőtte ki magát az évek során és helyet adott számos jeles sporteseménynek is. Ha már említettem az építkezést, térjünk vissza a fentebb írt dátumra, mikor is elérkezett egy olyan épület átadásának a napja, mely párját ritkítja világszerte.

Ez az épület a Burj Dubai, azaz újabb nevén a Kalifa torony (Burj Khalifa, nevét a "megmentőről" kapta, aki nagylelkű adományaival és folyamatos támogatásával táplálta és táplálja a gazdasági világválság és az ideiglenes finanszírozási hiányban szenvedő Dubai-t egészen az épület végső építési fázisai óta), mely jelenleg a maga 828m-es robosztus méretével a világ legmagasabb épületévé avanzsált, emellett számos más jellemzőben is tartja a világrekordot. 

burj-al-arab.jpg

Burj al Arab hotel

A toronyban helyet kapott étterem, uszoda, különféle szórakozó helyek, hotel, irodák, bérelhető/megvehető lakások és luxus otthonok, muzulmán templom és sorolhatnám napestig, egyszóval egy komplett nagyvárosnyi alkalmatosság.

Ha kicsit is belegondolunk, milyen kiváló mérnöki munka és felelősségteljes dolog egy ilyen épület megtervezése, építése, melyet számos geológiai és szeizmikus vizsgálat előz meg, majd mindezt megépíteni, mondhatni prémium építőanyagokból. Például milyen anyagokat használtak fel a szélsőséges időjárási körülmények (50-60 Celsius) kivédésére, vagy milyen technikát használtak fel arra, hogy feljuttassák a szükséges betont a megfelelő magasságba. Érdekességképp itt megemlíteném, hogy az építés általában éjjel történt és a betonba jeget kevertek, könnyítve ezzel a folyamatot.

Palm-Island-Spectacular-artificial-island-Dubai-United-Arab-Emirates.jpg

Pálma sziget

Mindezzel közel sincs vége, hogyan történik a kész épület karbantartása, felügyelete, biztosítása és biztonságossá tétele, egyáltalán az az egyszerű dolog, hogy tisztán tartani, gondolom hasonlóan érdekes és számában gazdag kérdést vet fel mindenkiben. Nem kevés munkahely jött létre az épület születésekor és születése után, ez kétségtelen.

Napjainkban teljesen a szakadék szélén áll a város, az építkezések és egyéb fejlesztések teljesen leálltak, az ingatlan árak visszaestek. Szakértők a kiutat a turizmusban és az ingatlanban látják. Egy biztos, az épület világhírű lett, azonban elképzelhető, hogy csak egy emléke marad az emberi túlkapásoknak.

dubai-mall-7.jpg

Dubai Mall látványterv

Mellesleg egy bázis ugrást aki megejt erről az épületről, na annak helyén van mindene, nekem nagy a szám, de kíváncsi is vagyok, ha egyszer lehetőség lenne rá... :)

Az épület átadásakor készült videót az alábbi linken tekinthetjük meg

Címkék: magával ragad
6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://getcaptured.blog.hu/api/trackback/id/tr985082137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.25. 15:04:25

az az akvárium volt új kép számomra, de az valami hihetetlenül jól néz ki!

getcaptured · http://getcaptured.blog.hu 2013.02.25. 15:33:04

@doggfather:

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az egy látványterv egyik eleme, de nekünk is nagyon tetszik :)

A Dubai pláza egyik nagy látványossága és a való életben eszméletlen látvány lehet :)
www.thedubaiaquarium.com/

És persze világrekordot tart a 'World's Largest Acrylic Panel' címen

copic 2013.02.25. 20:38:22

A Burdzs Kalifa (magyarul: Kalifa-torony [برج خليفة]; korábbi nevén Dubaj-torony, azaz Burdzs Dubaj). Ha utána olvasol a név megváltoztatásának, mindjárt tisztább képet kapsz. Tudom, hogy ez csak egy blog bejegyzés, de teljesen hamis képet ad az országról.

getcaptured · http://getcaptured.blog.hu 2013.02.25. 20:51:45

@copic:
Kedves copic!

Ezt kifejtenéd bővebben akár itt a blogon, akár a lenti e-mailre küldve?

getcapturedblog@gmail.com

Köszönettel:
GetCaptured

copic 2013.02.25. 20:58:00

@getcaptured:
Kedves GetCaptured!

Persze, természetesen. A hétvégén kifejtem bővebben. Köszönöm érdeklődésed. Üdv, copic

getcaptured · http://getcaptured.blog.hu 2013.02.26. 00:16:07

@copic: Megtaláltuk a félreértésekre okot adó információkat és korrigáltuk a blogon...köszönjük szépen a visszajelzést!
süti beállítások módosítása