2013. március 23. 09:33 - getcaptured

A világ 30 legszebb hídja - első rész

1. Si-o-se Pol

A 33 ív hídja az iráni Iszfahán városában található. A híd téglából és kövekből épült, Shah Abbas megbízásából 1602-ben. Eredetileg 40 boltívet tartalmazott, de száma 33-ra csökkent az évek során. 295 méter hosszú, 13,75 méter széles

547590765_c18923881e_z.jpg

2. Akashi-Kaikyo függőhíd

A Honshu-főszigetet a Shikoku-szigettel összekötő három híd egyike, egyben a világ leghosszabb függőhídja a maga 3910 méteres hosszával. Építése 1988-ban kezdődött és 10 évvel később fejeződött be. Tervezésénél a környéket gyakran fenyegető földrengésekkel is számoltak, melynek eredményeképp a híd akár 8.5-es erősségű rengést is elvisel.

bridges (14).jpg

3. Helix (DNS híd)

A syngapore-i városállamban található mesterséges folyót átívelő gyalogos híd, mely speciális, rozsdamentes acélból készült és 280 méter hosszú. Különlegessége a dupla spirális szerkezet, mely DNS formát alkot.

Helix-Bridge.jpg

4. Ponte Vechio (Öreg híd)

Firenze városában ível át az Arno folyó felett. Legnagyobb érdekessége, hogy fecskefészekként kereskedők házaival van tűzdelve a híd,, mely összeköti a Pitti palotát az Uffizi galériával. A második világháború idején az egyetlen híd, melyet a visszavonuló németek épségben hagytak.

PonteVechio.jpg

5. Golden Gate (Aranykapu)

Az USA második leghosszabb függőhídja, mely 1933-ban kezdett épülni és 1937-ben fejeződött be építése.San Franciscot köti össze Marin megyével. A hídon 6 sávos út kapott helyet, valamint gyalogos- és kerékpáros közlekedés is lehetséges az erre kialakított részeken. Érdekesség, hogy alig egy éve hunyt el Jack Balestrei, aki részt vett a híd építésén még 17 éves korában.

GoldenGate.jpg

6. Tower híd

A Temze folyó fölött húzódik és köti össze London északi és déli részét. Leginkább a híd közepén található szakasz felhúzhatósága tette különlegessé a valójában kettős hidat Angliában. A gótikus toronyban a híd történelmét bemutató kiállítás illetve egy lélegzetelállító panoráma várja a látogatóit.

TowerBridge.jpg

7. Harbour híd (Kikötő híd)

Sydney városának egyik legfőbb jelképe ez az acélból készült, 1150 méter hosszú közúti, vasúti, kerékpáros és gyalogos közlekedésre egyaránt alkalmas építmény. A híd a központi üzleti negyedet köti össze Sydney város Észak-shore területével. 

SydneyHarborBridge.jpg

8. Gateshead Millenium

Angliában a Tyne folyó felett húzódó híd, főként gyalogosok és kerékpárosok számára készült. Különlegessége, hogy rövid időn belül 40 fokos szögben képes "felborulni". Egy francia tirálmotoros, Julien Dupont úgy gondolta felvont állapotban jó hecc áthajtani a hídon, aminek aztán majdnem baleset lett a vége.

Gateshead Millenium Bridge.jpg

9. Erasmusburg

Hollandia, azaz Rotterdam egyik látványossága, mely a Nieuwe mass folyót szeli át 802 méteres hosszúságával. Nem sokkal 1996-os átadása után megerősítették a kábelhidat, mivel az erős szelek igencsak megviselték annak stabilitását.

Erasmusbrug.jpg

10. Westminster híd

A Temze folyó felett ívelő közúti és gyalogos közlekedésre alkalmas híd Londonban.A híd hasonló zöldes színt kapott, mint amilyen színűek a nem messze található angol képviselőház bőr ülői, a Westminster Palota szomszédságában. 

Westminster Bridge.jpg

11. Millau-i völgyhíd

A franciaországi Tarn folyó völgyét hidalja át a franciák büszkesége a 2460 méter hosszúságú híd. Sokáig a világ egyik legmagasabb hídjaként volt számon tartva. Az autópálya építés és a hídépítés egyik példaképeként emlegetik. 

Millau Bridge.jpg

12. Fehmarnbelt híd

Egy alagútnak tervezett, de végül híd formát kapott 18km-es híd, mely a németországi Fehmarn-t fogja összekötni a Dániában található Lollanddal valamikor 2020 környékén.

Fehmarn Belt Bridge.jpg

13. Kintai híd

Japánban, Ivakuni városban található fából készült híd, mely nemzeti látványosság. 50 évig tartott a híd restaurációja, míg végül közlekedésre alkalmasnak nyilvánították. A híd az egyik legrégebbi mind közül, 1673-ban épült, Josikava Hiroka utasítására. Ihara Kacuszuke, a város polgármestere szeretné, bejegyeztetni a világörökség részeként.

The Kintai Bridge.jpg

14. Oresund híd (hivatalos nevén Oresund összeköttetés)

Dánia fővárosát hivatott összekötni a svédországi Malmövel ez a vasúti és közúti közlekedésre alkalmas, 7845 méter hosszú híd. Naponta több, mint 20 ezer ember ingázik a két országot összekötő hídon.

Oresund Bridge.jpg

15. Tsing Ma híd

Hong Kongban található, közúti és vasúti közlekedésre alkalmas, 1377 méter hosszú híd, mely nevét a két végében taláható szigetekről kapta, Tsing Yi és Man Wa. A világ 7. leghosszabb hídjaként regisztrálták. A  szerkezeti biztonságáról nagyon komoly előzetes felmérésekkel ,szélcsatornás tesztekkel gondoskodtak a prezíz Japán tervezők.

Tsing Ma Bridge.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://getcaptured.blog.hu/api/trackback/id/tr495163613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása