2013. március 01. 07:00 - getcaptured

A tudomány világa

Kvantum levitáció... micsoda szép szópár és mindez egy laikusnak (mint én is) mennyire nem jelenthet sok mindent, megfejelve azzal a ténnyel, péntek van.

Bontsuk ketté és próbáljuk kitalálni józan paraszti ésszel és némi segítséggel, mit is takarhat ez a két szó.

Levitáció = sok filmet láttam és abban a lebegő csodákra használták ezt a szót, és valami halványan dereng azért fizika óráról is. Nos igen, szabadon lebegés, valami ilyesmi lesz, de a fizikában a gravitáció is jelen van, ez "ragasztja" oda a dolgokat ahhoz a kék óriás golyóhoz, amin úgy jó 7 milliárdnyian szambázunk nap mint nap.

usa-global-networks-e1319220087293.jpg

És mi az a kvantum? Ez is fizika lesz, és valahol a részecskéknél rémlik, talán a fotonoknál, azt hiszem a méréshez van köze. Akkor most hogyan is van ez az egész, mert kezdek elálmosodni, mint fizika órán a szögsebességes résznél.

Na, egyszerűbben elmagyarázva: gondoljunk csak a Vissza a jövőbe című filmre és a lebegő De-Lorean-re. Megvan? Valahol ez a kvantum levitáció.

levitation.jpg

A tudomány világába visszakanyarodva, Tel Aviv-ben az éves ASTC (Associacion of Science-Technology Centers) konferencián egy igen látványos gyakorlati megvalósítással szemléltették a technológiában rejlő lehetőségeket. Túl méllyen nem mennék bele a dolog magyarázásába több okból is (igen, én sem vagyok fizikus), de lényeg, hogy egy zafírkristályos lemezt réz oxidos kerémia oldattal kezeltek, majd folyékony nitrogénnel lehűtötték -200fok közelébe, mely azt eredményezte, hogy a korong szupravezetővé vált. Ez annyit tesz, hogy gyakorlatilag nulla ellenállása lett és ugyanennyi energiavesztesége. Nem semmi, igaz?

Az érdekesség azonban csak ezután jött, mikor is mágneses terekbe helyezték ezt a kis korongot, minek következtében az lebegni, levitálni kezdett kvantumi szinten. Hogy is néz ki ez az életben? Nézzük meg a videót lentebb.

Ha valaki tud bővebbet/szakmaibbat a dologról, ne legyen rest leírni...

Címkék: magával ragad
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://getcaptured.blog.hu/api/trackback/id/tr205062973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása