2013. április 08. 07:00 - getcaptured

Deep blue - egy levegővel

Az alig 30. éves, francia származású Guillaume Néry úgy döntött 2002-ben, hogy világrekord kísérletet tesz egy nem mindennapi kihívás teljesítésével és 82m-es "szabad tüdős" merülést hajtott végre a franciaországi Villefranche-sur-Mer kikötőben, majd ezt a rekordot nagyjából 2 évente túl is szárnyalta.

deepblue.jpg

Az ember saját korlátait is szereti döntögetni, de Nery-nek nem volt elég a többszörös világrekord, ezért 2010-ben a Free Fall projekt keretein belül megcélzott egy szép példányt a Bahamák mellett, a Long Island-en található Deep Blue hole-t. A "kék lyuk" és annak 202m-es mélysége volt a cél szabad tüdős merüléssel.

blue-hole11.jpg

A kék lyukak történelmi eredetét tekintve olyan helyek, ahol mitikus mélytengeri lények, szörnyek lakoznak, azonban az igazság leginkább az irányba mutat, hogy ezek a képződmények függőleges barlangok, melyeket elárasztott a tenger.

Az ilyen lyukak közkedvelt merülő helyei búvároknak és tudósoknak is, mivel  számos földtörténeti és antropológiai titkot hordoznak magukban. Tudni kell, hogy az efféle barlangok nagyon mélyek, az alján szinte teljesen oxigénmetes környezet alakult ki, mely konzerválta az ottani élővilágot, ezek pedig kutatási szempontból nem jelenteken kis felfedezéseket.

Gallery-36.jpg

Nery ebbe a 202m-es lyukba ugrik bele egy levegővétellel, ami önmagában elképesztő, hát még ha a felvételek szépségét is hozzávesszük.

A történethez hozzátartozik, hogy a FREE FALL projekt inkább csak afféle művészi megnyilvánulás, egy képzeletbeli játék része, a tényleges merülés az adott mélységbe nem történt meg.

Címkék: magával ragad
3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://getcaptured.blog.hu/api/trackback/id/tr615170857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kapcsolati háló 2013.04.08. 15:51:03

Kérlek szépen, tájékozódj, mielőtt blődségeket írsz. Guilleaume valóban a világ legjobb freedivereinek egyike, valóban döntött világcsúcsokat régebben, de napjainkban a hírek nem róla szólnak. Azontúl, hogy igyekszik visszakapaszkodni a trónra, leginkább művészeti projekteket tervez és valósít meg, amilyen a bejegyzésben tárgyalt FREE FALL is volt 3 évvel ezelőtt. Szó nincs azonban arról, hogy ő ott és akkor 202 méter mélyre ment volna. Kétszáz alá eddig egyetlen ember, az osztrák Herbert Nitsch merült, ő is a manapság már sokkal inkább technikai sportágnak tekinthető válfajban, a no limits-ben. Amit Guilleaume csinál a klipben, az jópofa freediving, valóban szabatüdővel rögzített (operatőri szempontból is) felvételek, de vajmi kevés köze van egy igazi rekordkísérlethez vagy komolyabb mélység megmerüléséhez.

Ugyanakkor köszönjük, hogy Index-címlapos blogrollba került általad a sportágunk. Kis öröm is öröm, itthon kevés szó esik róla, pedig világszinten óriási mértékben fejlődik a sport - igen, a tenger nélküli országokban is.

Tehát ha már írunk, picit kevésbé hatásvadász módon, de pontosabban, ha lehet. Szabadtüdős merülésről beszélvén hadd mutassak egy igazi rekordkísérletet, de hogy a témánál maradjunk, szintén Dean's Blue Hole, Bahamák. Az előadó Will Trubridge, szintén sokszoros világcsúcstartó. Azért ezt választottam, mert a FREE FALLban is unassisted, azaz no fins, uszony használata nélkül történik a merülés: vimeo.com/18213129

getcaptured · http://getcaptured.blog.hu 2013.04.08. 16:45:01

@kapcsolati háló: Mindenek előtt köszönjük a részletes és építő jellegű hozzászólást.

Ha nagyon ki akarjuk sarkítani, és eszünkben nincs védeni a saját hátsónkat, végül is nem írtuk le sehol, hogy sikerült neki a 202m-es, vagy akármilyen merülés :) Nyilván a hozzászólásod alapján kijavítjuk a cikket.

A hatásvadászat nem volt cél a cikk írásánál, még ha annak is tűnt, mint inkább a dolog érdekességégének megosztása.

A linkelt videó szintén elképesztő :)

Üdvözlettel:
GetCaptured

kapcsolati háló 2013.04.08. 17:27:58

@getcaptured: no offense, mégcsak nem is trollkodás volt a cél
üdv, egy freediver
süti beállítások módosítása