2013. május 29. 07:15 - getcaptured

A jövő négy keréken érkezik

A 21. században már senkit nem lep meg, ha egy autóban beépített GPS, TV, DVD lejátszó és számtalan olyan eszköz van, melyek szolgálják a kényelmet, a szórakozást, segítik az úton levőt, mondhatni megszokott. Néha már oda sem figyelünk a minket körül vevő technikára, ami minden sarkon jelen van.

Számomra a technika autós vívmányai közül az egyik legfontosabb, és úgy hiszem nem vagyok egyedül ezzel, az a biztonsági berendezések és a biztonságot szolgáló fejlesztések. 

car-2-car-and-car-2-object-communication-technology_100406474_m.jpg

A biztonság, mely mögött a sima biztonsági felszereléseken felül lehetnek számítógépek, elképesztően fejlett, programozott digitális elmék, melyek az ember és környezete védelmét segítik elő.

Az autógyártók és fejlesztők hihetetlen ütemben dobják piacra a különféle, "safety" csomagokat, melyek közül én most kiragadok egy  fejlesztést, nevezetesen az egymással és az úttal is kommunikáló járművek ötletét.

car-2-car-and-car-2-object-communication-technology_100406472_m.jpg

Három nagy autógyártót emelek ki, a teljesség igénye és minden elfogultság nélkül, így a Volvo, a Ford és a BMW fejlesztéseit.

Mielőtt azonban belemennék a három cég által alkotott technikai vívmányok bemutatásába, tisztázzuk nagy vonalakban, miről is lesz szó.

Beszélő autók, ez lenne a legegyszerűbb leírás, azonban egészítsük ki annyival, hogy ez nem egy csacsogás az autók között, inkább egy digitális kommunikáció révén megvalósított információcsere, melyben számítógépek sora egyeztet, és cserél számtalan byte-nyi adatot egymással, és a környezetével. Ez pedig végeláthatatlan és lenyűgöző lehetőségeket nyit meg az autózásban.

car-2-car-and-car-2-object-communication-technology_100406475_m.jpg

Mi is kell ehhez józan paraszti ésszel? (nyilván nem ilyen egyszerű a dolog de legyen valami elképzelés a dologról)

Egy fejlett számítógép, egy hozzáírt szoftver és egy kommunikációs csatorna, no meg temérdek pénz a fejlesztéséhez és nem utolsó sorban a megvételéhez, de az anyagi részbe nem megyek most bele. 

Mi célja lehet egy ilyen találmánynak?Jogos a kérdés, és a válasz valami hasonló: a közlekedésben részt vevők biztonságának javítása és az emberi figyelem képzeletbeli válláról való teher levétele, ebben a száguldó világban.

Ahogy anno a modern technológiák megvalósítására létrejött az ARPA, úgy a közlekedés biztonságára irányuló fejlesztésekre is összeállt egy csoport, a Car2Car Communication Consorcium, melynek számos tagja van Európa- és világszerte.

Egy kis videó összeállítás a témáról "szakmaibb" megközelítésben:

1.

Első autógyártónk a képzeletbeli górcső alatt a Volvo. A svéd Volvo igyekszik progresszív és mutatós autókat készíteni, ami lássuk be, sikerül nekik. Pláne ha a márka "R" jelzésű, sport autóit nézzük.

Az ide kapcsolódó fejlesztésüket jól bemutató kis videót a következő linken nézhetjük meg

2.

Második autógyártónk, a Ford. A jármű intelligencia fejlesztésbe rengeteg energiát fektetnek, akit érdekel, részletesebben utána nézhet az ezzel foglalkozó oldalon, Ford intelligencia.

Egy bemutató videó a Ford fejlesztéséről:

3.

Végül, de nem utolsó sorban nézzük a BMW-t. A bajorok sem aprózták el ilyen téren a fejlesztéseiket, és a márkához hűen igyekeznek a maximumot nyújtani a vevők felé. A BMW videója a témában

 

Gyakran találkozhatunk olyan fantázia filmekkel, amik a nem túl távoli vagy épp a távoli jövőben játszódnak és azokban már repülnek az autók vagy éppen a gépek lázadnak, de már nem is járunk messze ezektől a fikcióktól. A jövő négy keréken érkezik.

Címkék: autó
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://getcaptured.blog.hu/api/trackback/id/tr655230977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása